Skip to content

Alumiini deodoranteissa: kolme syytä sille, miksi jokaisen kannattaa välttää alumiinia deodoranteissa

Tiesitkö, että iso osa kauppojen hyllyillä notkuvista deodoranteista sisältää alumiinia? Jos haluat välttää turhaa kemikaalikuormaa kehossasi, on deodoranttiostoksilla syytä olla tarkkana. Lue alumiinin haitoista lisää tästä jutusta.

Moni terveystietoinen on nykyään huolestunut kemikaaleista, joita kehoon kertyy esimerkiksi hengitysilman tai ruokamme mukana tulevien torjunta-ainejäämien kautta. Luomuruoan suosiminen ja erilaiset puhdistuskuurit kasvattavatkin suosiotaan – ja ihan syystä. Yhä useampi on myös tietoinen deodoranttien raaka-aineenakin käytetyn alumiinin riskeistä.

Rimita Greenin Minna Uusitalon mielestä alumiinittoman deodorantin käyttäminen on yksi tärkeimmistä hyvinvointiteoista, joita ihminen voi itsensä hyväksi tehdä. Deodoranttien toiminnallisuuteen ja niiden ainesosiin seikkaperäisesti perehtynyt Uusitalo listaa kolme tärkeintä syytä sille, miksi meistä jokaisen kannattaa valita kainalokaverikseen alumiiniton deodorantti.

  1. Liiallinen alumiinikuormitus lisää riskiä sairastua Alzheimeriin tautiin. Alumiinin liiallinen kertyminen elimistöön voi vaikuttaa keskushermostoon. Hiirillä tehdyissä tutkimuksissa on myös saatu viitteitä siitä, että liiallinen altistuminen alumiinille lisäisi riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Alumiini lisää tau-proteiinien paakkuuntumista. Tau-proteiinin kertyminen tiettyihin aivojen osiin saa kognitiivisen suorituskykymme (mm. muisti, oppiminen, tarkkaavaisuus ja toiminnan säätely) heikkenemään.
  1. Alumiini voi kerääntyä kehoon. Koska alumiini on maaperän kolmanneksi yleisin alkuaine, on selvää, että ihminen altistuu sille jatkuvasti – halusi tai ei. Ongelmalliseksi alumiini kuitenkin muodostuu silloin, kun sitä kertyy kehoon liian suuria määriä eikä elimistö pysty sitä tehokkaasti poistamaan. On viitteitä siitä, ettei alumiini poistuisi kehosta normaaleja puhdistusreittejä pitkin maksan ja munuaisten tärkeän työn tuloksena vaan se kertyisi kehoon. Silloin ajan myötä alumiinin määrä kehossa voi kasvaa hyvinkin suureksi. On siis päivänselvää, ettei kehon alumiinitaakkaa kannata tieten tahtoen kasvattaa lykkimällä kainaloihinsa sillä buustattua deodoranttia. Haastavaksi deodoranteissa käytetyn alumiinin tekee myös se, että alumiini päätyy kehoon nimenomaan kainaloiden kautta. Kainaloiden tuntumassa sijaitsee imusolmukkeita ja näiden rauhasten kautta tulemmekin “syöttäneeksi” deodorantin levityksen tiimellyksessä alumiinia elimistöön todella tehokkaasti.
  1. Alumiini estää hikirauhasten normaalin toiminnan. Alumiinia käytetään deodoranteissa siksi, että se muodostaa hikirauhasten pinnalle hikoilua ehkäisevän kerroksen, jonka vuoksi hikeä ei enää erity. Kuivilla kainaloilla on kuitenkin hintansa: hikirauhasten normaalin toiminnan estäminen vaikuttaa haitallisesti lämmönsäätelyjärjestelmään ja kuona-aineiden poistumiseen. Hikoilun luonnollinen ja tärkein tehtävä on säädellä kehon lämpötilaa. Kun kainaloiden hikirauhasten tärkeä työ estetään alumiinia sisältävän antiperspiraatin avulla, teemme hallaa lämmönsäätelylle. Maksan, munuaisten ja keuhkojen lisäksi iho on yksi kehomme neljästä puhdistusprosesseja suorittavasta elimestä. Iho poistaa kehosta kuona-aineita juuri hikirauhasten avulla hikoiluna. Kun hikirauhasten toimintaa estetään alumiinia sisältävällä antiperspirantilla, kehon luonnollista puhdistautumista häiritään.


Älä estä hikoilua vaan estä hien haju!

Hiki on hikirauhasten erittämää suolaliuosta, joka sisältää veden lisäksi kuona-aineita, kivennäisaineita, maito- ja aminohappoja ja virtsa-aineita. Nämä hien sisältämät ainesosat ovat hajuttomia: puhdas hiki ei siis haise.

Syynä hienhajuun ovatkin ihon pinnalla majailevat bakteerit, jotka saavat hien tuoksahtamaan. Rimita-deodoranttien toiminta perustuukin antibakteerisuuteen: deodoranttien raaka-aineina paistattelevat eteeriset öljyt (laventeli, rosmariini, sitruuna ja kamomilla) neutraloivat bakteereja, minkä ansiosta hiki ei haise. RimitaDeot ovat siis kehoystävällisiä kumppaneita: ne pitävät ei-toivotut hajut loitolla hikirauhasten tärkeää toimintaa häiritsemättä.


Alumiinin liiallisen saannin mahdollinen yhteys Alzheimerin tautiin

On kiistanalaista, altistaako deodoranttien sisältämä alumiini (tai ylipäätään liiallinen altistuminen alumiinille) Alzheimerin taudille: maailmalta löytyy tutkimuksia sekä puolesta että vastaan. Koska alumiinin yhteyttä tuohon yleisimpään dementian muotoon ei olla tutkimuksissa kuitenkaan pystytty sataprosenttisella varmuudella kiistämään, on monen mielestä turvallisempaa välttää alumiinia sisältäviä deodorantteja.

Pubmedissä julkaisussa tutkimuksessaan biokemian tohtori Lucija Tomljenovic osoittaa esimerkiksi sen, että alumiini pystyy pieninä määrinä läpäisemään aivoja suojaavan veri-aivoesteen. Niin ikään Tomljenovicin tutkimuksen mukaan alumiinia kertyy valikoidusti eniten aivojen niihin osiin, joita Alzheimerin tauti aivan erityisesti koskettaa (mm. mantelitumake, hippokampus sekä entorinaalinen aivokuori). Tutkimuksistaan ilmeni myös, että Alzheimerin tautia sairastavien aivoissa on 3-4 kertaa enemmän alumiinia verrattuna terveisiin aivoihin. Lisäksi rottakokeissa alumiinin havaittiin aiheuttavan Alzheimerin taudille tyypillisiä neuropatologisia muutoksia.


Antibakteerinen ekodeodorantti ilman alumiinia, soodaa tai alkoholia

Herkkäihoisillekin erinomaisesti sopivat RimitaDeot eivät tietenkään sisällä alumiinia. Niissä ei ole myöskään soodaa tai alkoholia, jotka molemmat saattavat saada herkkäihoisen ihmisen kainalot kutisemaan. Aivan erityisen herkkäihoisille ja tuoksuyliherkille kainalokaveriksi sopii RimitaDeon tuoksuton Sensitive-versio. Siitä on tuoksujen lisäksi poistettu sekä limoneeni että linalooli, joille monet ovat herkistyneet. Tehosta ei Rimitan Sensitive-deodorantissa ole kuitenkaan rahtustakaan tingitty: se pitää yhtä terhakkaasti hienhajut loitolla kuin tuoksuvat RimitaDeot.


Rimita-deodorantit sopivat ihan kaikille

Tehokkuuden lisäksi erityistä Rimita-deodoranteissa onkin niiden soveltuvuus ihan kaikkien sankareiden kainaloihin. Kehuja kahmineet unisex-deodorantit sopivat mitä mainioimmin esimerkiksi niin teini-ikäisen ihmisen ensidödöksi kuin lempeäksi kainalokaveriksi raskaana olevalle. Rimitan deodorantit tarjoavat käyttäjälleen myös arjen aromaterapiaa: kasveista höyrytislaamalla saaduista eteerisistä öljyistä tuoksunsa ammentavat dödöt tuovat pikkutujauksen tuoksujen hoitavia voimia heti aamun alkajaisiksi. Esimerkiksi RimitaDeo Raikas tuoksuu virkistävälle, energisoivalle ja mielialaa kohottavalle sitruunalle. RimitaDeo Metsä puolestaan hemmottelee hajuaistia männyn maadoittavalla, virvoittavalla ja hengitysteitä hellivällä tuoksulla. Yksi arjen isoimmista omaan kehoon liittyvistä hyvisteoista on valita luonnollinen deodorantti kemikaalikimaroiden sijaan. RimitaDeon valitsemalla teet hyvää sekä itsellesi että luonnolle!

  • RimitaDeo on ihan ensimmäinen luonnondeodorantti, joka minulla itselläni toimi, kymmeniä erilaisia ekodödöjäkin taannoin testannut Minna Uusitalo toteaa.


Ei olekaan ollenkaan ihme, että hän suosittelee RimitaDeoja ihan kaikille kainaloille. Rimitan deodorantit sopivat erinomaisesti myös heille, jotka tahtovat vaihtaa alumiinipitoisen deodoranttinsa luonnonmukaiseen versioon. Asennetta hikoiluun on hyvä tässä yhteydessä muuttaa: itseään hikoilua ei pidä turhaan vastustaa vaan huomio kannattaa kiinnittää siihen, ettei hiki haise. Ja juuri tästä asiasta RimitaDeot pitävät aivan erityisen hyvää huolta. Loistava valinta ensimmäiseksi RimitaDeoksi on esimerkiksi Original-versio, joka valittiin taannoinen Ruohonjuuren parhaaksi tuotteeksi.


LISÄBONUS: Rimita-deodorantit kohtelevat ympäristön ja kainaloiden lisäksi erittäin ystävällisesti myös vaatteita: nämä dödöt eivät tahraa paitoja tai tee läiskiä juhlamekkoihin. Ja mikä tietysti kaikkein parasta: luonnon antimista tehonsa tempaisevat Rimita-deodorantit todella toimivat!


Lue lisää meidän tuotteista
Tarjoukset ja uutuudet

Tilaa Rimitan uutiskirje

Saat 10% alennuskoodin sähköpostiisi

[]