Skip to content

Terveyttä ja kauneutta suomalaisista marjoista

Kotimaiset marjat ovat todellisia puhtipommeja, joiden ravitsevasta annista kannattaa ehdottomasti nauttia sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Suomen luonto tarjoaa kahmalokaupalla elämyksiä kaikille aisteille. Metsiemme siimeksessä varttuu valtavat apajat sinistä, punaista ja oranssia kultaa: kesästä myöhäissyksyyn saakka marjamaailman mahti on poimittavissa talteen. Suurimmat hyvinvointihyödyt keräilykokemuksesta ammentaa, kun marjaretkeään ei ota supersuorituksena. Parhaimmillaan marjastus on nimittäin meditatiivinen, läsnäolon voimasta ammentava kokemus, jossa mielen hyörinä rauhoittuu ja hyvä olo täyttää koko kehon.

Salskean saaliin lisäksi marjastuksen lisäetuina hyvinvointitilillemme ropsahtaa paitsi mieltä ja kehoa elvyttävä hyötyliikunta myös metsämikrobit, jotka vahvistavat vastustuskykyämme. Metsissä samoillessamme nappaamme ihommekin iloksi hyödyllisiä mikrobeja, jotka vaikuttavat suotuisasti niin ihomme kuin suolistommekin bakteerikantaan.

Kotimaiset marjat ovat ravintorikasta herkkua, jotka suorastaan pullistelevat vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden ja polyfenolien paljoudesta. Marjat lukeutuvat ruoka-aineista kaikkein ravintoainetiheimpien porukkaan: niissä on kosolti ravintoaineita sisältämiinsä vähäisiin kaloreihin nähden. Ei olekaan ihme, että ravitsemussuositusten mukaan marjoja kannustetaan popsimaan kaksi desilitraa päivässä.

Ravintotiheytensä ja erityisesti sisältämiensä antioksidanttien ja hyvien rasvahappojen ansiosta marjoja ja etenkin niiden siemenöljyjä hyödynnetään kosolti myös kosmetiikassa. Marjojen mahdista kannattaakin nauttia sekä sisäisesti että ulkoisesti!

Rimita Greenin tuotteet ammentavat innoituksensa Suomen puhtaan luonnon ainutlaatuisista antimista. Suuren suosion saavuttaneissa RimitaOats-kasvojenpuhdistus- ja suihkuöljyssä marjamaailman sankareista taikojaan tekee superravitseva tyrni, joka toden totta on luonnonmarjojemme aatelia.


Tyrni on todellinen kauneus- ja terveysmarja

Suomalaisista luonnonmarjoista hopeapensaskasveihin kuuluva tyrni (Hippophaë rhamnoides) sisältää kaikkein eniten hyviä rasvahappoja; niitä on jopa 5 g/100 g. Niin tyrnin siemeniin kuin sen marjalihaankin on sulloutunut suuri määrä terveydelle ja kauneudelle erittäin hyödyllistä öljyä; elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, joista linoli(omega 6)- ja alfalinoleenihappoa (omega 3) on hyvinvointimme kannalta ihanteellisessa 1:1-suhteessa. Todella arvokkaassa tyrniöljyssä on välttämättömien rasvahappojen lisäksi myös kertatyydyttymättömiä rasvahappoja: omega 9-sarjan öljyhappoa ja omega 7-sarjan palmitoleiinihappoa.

Tiesitkö, että siemenet ovat kaikkein ravinteikkain osa marjasta? Jotta kehomme pystyisi hyödyntämään pikkiriikkisten siementen arvokkaat aktiiviaineet, kannattaa marjoja mutustellessa niiden siemenet pureskella huolellisesti.


Tyrnimarjojen väriloistoa


Pohjanmaan rannikko on harvoja paikkoja maailmassa, missä tyrni kasvaa luonnollisesti. Piikikkyydestään ja pikantista maustaan tunnettu tyrni menestyy erinomaisesti karuhkossa, hiekkapitoisessa maassa. Ankarat kasvuolosuhteet ja Suomen lyhyen kesän intensiivinen valo saavat tyrnin pistämään parastaan pärjäämisensä puolesta — siksi suomalainen tyrni kehittääkin itseensä Keski-Euroopassa kasvaneita lajitovereitaan enemmän ihollekin hyödyllisiä tehoaineita.

Pietarsaaresta ponnistavan Rimita Greenin tuotteissa ihoa ilahduttava tyrni onkin peräisin Pohjanmaan saaristosta, jossa se on varttunut villinä ja vapaana — kyseessä on siis todellinen lähiraaka-aine.

– Tyrni on marjoistamme ehdoton kuningatar. Täällä Pohjanmaan rannikolla tyrnit kypsyvät elo-syyskuun vaihteessa, kotimaisista marjoista innostunut Rimita Greenin Minna Uusitalo kertoo.

Minna kertoo Rimita Green tehneen tuotekehityksen lomassa yhteistyötä suomalaisten marjojen hyötyjä tutkineen Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) kanssa. Tehdyt tutkimukset todistivat tyrnin olevan täynnä ihonkin hyvinvoinnille tärkeitä antioksidantteja, omega-rasvahappoja ja vitamiineja. Kyseessä on siis todellinen supermarja, josta kannattaa ottaa kaikki ilo irti!


Tyrnin hyödyt ihonhoidossa

Antioksidanttisesti vaikuttava tyrni on ryppyjen pahin vihollinen, joka hidastaa ikääntymisestä johtuvia muutoksia iholla ja vaikuttaa suotuisasti myös limakalvoihin. Atooppista ja rutikuivaakin ihoa lempeästi hoitava tyrni sisältää kaikkia kolmea “ihovitamiinia”: A-, C- ja E-vitamiinia, jotka ravitsevat hipiäämme pintaa syvemmältä. Lisäksi monipuolisesti vaikuttava tyrni kosteuttaa ja kiinteyttää ihoa rauhoittaen liiallista talineritystä. Tyrnissä on myös “kauneusvitamiinina” tunnettua biotiinia eli B7-vitamiinia, joka edistää hiusten ja ihon hyvinvointia.


RimitaOats cleansing oil
RimitaOats suihkuöljy ja kasvojenpuhdistusöljy sisältävät tyrnin taikaa


Muutkin marjat ovat mainioita!

Vaikka useiden tutkimusten mukaan tyrni päihittääkin muut marjat niin terveys- kuin kauneushyötyjenkin saralla, ovat ihan kaikki muutkin luonnonmarjamme aivan erinomaisia valintoja hyvinvointimme tueksi. Lisäämällä kotimaisia marjoja ruokavalioonsa saakin varsin vaivattomasti tuupattua ravitsemustaan aimo askeleen parempaan päin.

Kaikkien luonnonmarjojemme ehdoton valtti on niiden ravintotiheys ja ravitsemuksellinen monipuolisuus, jonka ansiosta marjojen mupeltaminen onkin oivallista toimintaa entistä ehomman elinvoiman puolesta.

Monet marjat (etunenässä tyrni ja mustaherukka) sisältävät aimo annoksen tuiki tärkeää C-vitamiinia, joka auttaa vastustuskykyämme pysymään vantterana. Marjojen karotenoidit (joita tyrni sisältää monipuolisimmin) tekevät puolestaan hyvää esimerkiksi iholle samalla kun antioksidantit suojaavat soluja vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä. Luonnonmarjojemme sisältämät kuidut ovat vatsan parhaita kavereita, joita myös hyvät suolistomikrobit käyttävät ravintonaan. Ja kuten tiedetään: kaikki hyvä kumpuaa sisältä — suolistomme kunto vaikuttaa hyvinvointiimme varsin kokonaisvaltaisesti ja sillä on suuri merkitys myös ihomme hyvinvointiin.

Kotimaiset luonnonmarjat ovat kauneutta ja terveyttä tukeva valinta, joiden hyödyt kumuloituvat, kun niitä sekä pistelee poskeensa että sivelee luonnonkosmetiikkatuotteiden muodossa iholleen.


Tyrnin taikaa sisältävät RimitaOats-tuotteet löydät verkkokaupastamme:

RimitaOats – Kasvojenpuhdistusöljy – 100 Ml
RimitaOats – Kasvojenpuhdistusöljy – 100 Ml
RimitaOats – Body Oil Cleansing – Suihkuöljy 250 Ml
RimitaOats – Body Oil Cleansing – Suihkuöljy 250 Ml
RimitaOats – Käsi- Ja Vartalosaippua, Sitruunaruohon Tuoksuinen 250 Ml
RimitaOats – Käsi- Ja Vartalosaippua, Sitruunaruohon Tuoksuinen 250 Ml
RimitaOats – Käsi- Ja Vartalosaippua, Basilikan Tuoksuinen 250 Ml
RimitaOats – Käsi- Ja Vartalosaippua, Basilikan Tuoksuinen 250 Ml
Lue lisää meidän tuotteista
Tarjoukset ja uutuudet

Tilaa Rimitan uutiskirje

Saat 10% alennuskoodin sähköpostiisi

[]