Skip to content

Ratamo ja siankärsämö ihonhoidossa — kauneutta ja terveyttä Suomen luonnon antimista

Ratamo ja siankärsämö ovat monille tuttuja kasveja, jotka toden totta ansaitsisivat nykyistä suurempaa arvostusta. Nuo monipuolisia ihonhoitovaikutuksiakin omaavat luonnonkasvit loistavat tähtinä RimitaTriple-sarjan puhdistustuotteissa ja kasvovedessä. Tässä jutussa tutustutaan ratamon ja siankärsämön saloihin luonnollisen kauneuden tukena.

RimitaTriple-sarjan puhdistusvaahdossa ja kasvovedessä tehoaineina vaikuttavat muiden laadukkaiden ainesosien lisäksi ratamo ja siankärsämö. Nämä rikkakasveiksikin haukutut yrtit näyttävät mestarillisen tehonsa ihonhoidossa: ratamo pursuaa antiseptisia ja uudistavia vaikutuksia samalla kun siankärsämö vahvistaa ihosoluja, pienentää ihohuokososia ja laittaa vipinää pintaverenkiertoon.


Piharatamo
Uudistava ja puhdistamo ratamo tekee pieniä ihmeitä ihonhoidossa


Suomalaisessa kansanlääkinnässä ratamoa on käytetty erityisesti pienten haavojen, rakkojen, hiertymien ja ihottumien hoitoon. Jos kenkä puristaa ihon rikki, voi sukkaan sujauttaa ratamon lehden hiertymäkohtaa hoitamaan. Ratamon soikean lehden voi myös laittaa laastariksi haavan päälle — juuri tästä perinteisestä käyttötavasta juontuukin yksi ratamon kansanomaisista nimityksistä: “laastarilehti”.

Suomessa yleisenä kasvavan ratamon vaikutukset lähentelevät hoitavuudessaan aloe veran ominaisuuksia: kasveista kumpainenkin rauhoittaa, uudistaa, viilentää ja tehohoitaa ihoa.

Ratamon ihollemme suotuisat vaikutukset kumpuat pitkälti sen antibakteerisuudesta. Ratamo sisältää niin bakteereja tuhoavia ainesosia (mm. aukubiini-glykosidi, akteosidi ja plantamajosidi) kuin tulehduksiakin hillitseviä osasia (mm. plantamajosidi, aukubiini ja erilaiset terpenoidit).      

Antibakteeristen ja uudistavien ominaisuuksiensa ansiosta ratamo tuokin apua monenlaisiin ihopulmiin aina finneistä ihottumiin ja itikanpistoista aiheutuneisiin paukamiin saakka.

Erityisesti ratamon hoitavasta voimasta hyötyy rasvainen ja epäpuhdas iho, jonka kuntoa mahtikasvi kohentaa melkoisesti esimerkiksi syväpuhdistamalla ja rauhoittamalla tulehduksia. Luonto on viisas: ratamonlehdet sisältävät luonnostaan salisyylihapoia, jota käytetään yleisesti aknen hoidossa. Pitkulaisissa lehdissä on myös allantoiinia, jolla on ihosoluja uudistavia ja arpikudosta pehmentäviä vaikutuksia. Eikä tässä vielä kaikki: ratamon sisältämät parkkiaineet hillitsevät talineritystä ja pienentävät ihohuokosia. Haavanhoidossa parkkiaineet myös auttavat tyrehdyttämään verenvuodon. Melkoinen pakkaus tuo ratamo — vai mitä!?


Siankärsämö


Siankärsämö on ihonhoidon vaatimaton tuhattaituri

“Noitakukka”, “pellonvanhin”, “akantupakki”, “elämän lääke” ja “tuhattaituri” — rakkaalla kärsämöllä on monta nimeä. Kansanlääkinnässäkin korkealle arvostettu siankärsämö on elävä legenda, johon liittyy kosolti sankaritarinoita ja myyttisiäkin uskomuksia. Antiikin roomalaisten haavat hoituivat siankärsämön avulla ja siksi sitä pitikin aina olla mukana valloitusretkille lähdettäessä. Myös ranskalaiset timpurit pitivät siankärsämöä luottokasvinaan: jos puukko sattui nikkaroidessa lipsahtamaan, sai siankärsämön avulla verenvuodon lakkaamaan vikkelästi. 

Myös nykyihmisille siankärsämö jakaa auliisti avujaan. Antioksidanttirikas, A-, C- ja E-vitamiineja sisältävä siankärsämö mm. hoitaa tulehduksia ja parantaa ihon pintakudosta, epiteeliä. Siankärsämön tanniinit supistavat ihohuokosia hoitaen tehokkaasti etenkin akneihoa.

Sisältämiensä flavonoidien, fenolihappojen, kumariinien ja steroleiden avulla siankärsämö taistelee uutterasti monenlaisia bakteereita ja sieniä vastaan. Samaan aikaan tuon niittyjemme “tuhattaiturin” seksviterpeenit ja alkamidit torjuvat tarmokkaasti tulehduksia.

Onkin päivänselvää, että monipuolisten hyötyjensä ansiosta siankärsämö lukeutuu Suomen luonnon huippuyrttien joukkoon. Ansiokkaat kykynsä siankärsämö näyttää esimerkiksi RimitaTriple-sarjan puhdistustuotteissa, joissa siankärsämön tehtäviin kuuluu puhdistuspuuhien lisäksi suurentuneiden ihohuokosten pienentäminen, mustapäiden vähentäminen ja ihon tekstuurin parantaminen.

RimitaTriple – Puhdistusvaahto 100 Ml
RimitaTriple – Kasvovesi 100 Ml
RimitaTriple – Kasvovesi 100 Ml
Lue lisää meidän tuotteista
Tarjoukset ja uutuudet

Tilaa Rimitan uutiskirje

Saat 10% alennuskoodin sähköpostiisi

[]